Många Anledningar att älska Kroatien

Kroatiens kustlinje sträcker sig cirka 60 mil mellan vikar, öar och bukter med inte mindre än 1 244 öar i det kristallklara vattnet som kallas för det Adriatiska havet, vilket är en del av Medelhavet. Precis liksom vi förväntar oss av en Medelhavsö är detta ett sant segelparadis med hisnande utsikter och underbara landskap. De kulinariska upplevelserna varierar i de olika regionerna, som också har sina unika vingårdar, olivlundar, tavernor och små hamnar som får oss att älska detta land, om och om igen, vid varje nytt besök.

Istrien

Istrien är en väldigt populär region som förknippas med de där fantastiska vinerna, olivoljorna och tryfflar som smälter i munnen. Här finner du även den eftertraktade vita tryffeln som kallas för ”skogens vita guld” med en passande prislapp på upp till 5 000 euro per kilo. På den kulturella sidan ser vi även konstgallerier och spännande historiska ruiner och romantiska medeltidsstäder som man kan strosa runt en hel dag. Ta en paus då och då på en taverna, ett café, en bar eller en restaurang. Ja, det kan bli mer paus än vandring om man tycker om mat och dryck då det alltid finns något nytt att belöna smaklökarna med. 

Maten

Maten är som sagt väldigt varierande från region till region, vilket man kan utforska under sin seglats längs Kroatiens bedårande kust. De historiska fynden är också slående med det romerska palatset i Split och amfiteatern i Pula. Split förtjänar sannerligen en hel dag i resplanen med sina bedårande restauranger och barer, fascinerande historia och vackra utsikt över Medelhavets ståtliga prakt. Men glöm inte bort att besöka Pula om du är intresserad av historia. Den romerska amfiteatern som uppfördes mellan 27 f.Kr.–68 e.Kr. är en syn du inte kommer att glömma så länge du lever. Där finner du även Augustus tempel som byggdes mellan åren 2 f.Kr.–14 e.Kr.

Lokalbefolkningen

Sist men inte minst ska vi inte glömma bort att nämna hur underbara människorna är i Kroatien. De är uppriktigt glada att få dela sitt land med besökare, som kommer från världens alla hörn för att få njuta av allt som Kroatien har att erbjuda. Räkna med varma hjärtan, öppna armar och ett glatt leende på läpparna. Här har vi ett land som inte har tröttnat på den stadiga strömmen av turister som bidrar generöst till landets ekonomi. 

Categories:

Tags:

Comments are closed