Kroatiens kulinariska konst

Hvar är en pärla i Adriatiska havet med ett underbart medelhavsklimat. Det är en av de mest älskade kroatiska öarna som årligen besöks av tusentals turister som kommer för att njuta av utsökt mat och dryck och för att utforska öns vackra natur och intressanta historia. Här kan man vandra upp till den gamla fästningen som är väl bevarad högst upp på ön. På Hvar finner vi även olivodlingar och vingårdar som är kända för sina autentiska viner och olivoljor. Ja, exakt det vi hoppas på att få stöta på när vi reser runt Medelhavets vackraste öar.

Vingårdarnas historia sträcker sig 2 400 år tillbaka i tiden då de antika grekerna lättade ankar utanför Stari Grad 384 f.Kr. På 1800-talet fick vinodlingarna väldigt hög prioritet på ön med ungefär 5 700 hektar dedikerat åt de söta frukterna, men den dalmatinska vintillverkningen angreps av både vinlöss och ofördelaktiga skatter från det österrikisk-ungerska imperiet, vilket ledde till en stadig minskning av odlingarna. Idag utgör vinodlingarna endast 280 hektar på Hvar, men kvaliteten är fortfarande enastående och denna ö är en utmärkt destination för alla som säter pris på unika, utsökta viner från Medelhavets bördiga marker. 

Några av Hvars hyllade vinodlare är Zlatan Otok, Andro Tomié, Ivo Carić, Plančić och Ivo Duboković. Upplev djupa röda toner och friska vita viner från Zlatan Otoks källare i hans undervattens-provsmakningsrum i Sveta Nedjelja! Otoks vitvin Pošip blev utsett till regionens bästa av Decanter Magazine och konnässörerna instämmer att han tillverkar en av Kroatiens bästa röda viner. Om det låter lockande kan du besöka hans vingård i södra Hvar.

Duboković är Kroatiens ledande vintillverkare och om du har chansen att ta del av en stilfull provsmakning i deras familjehem med levande ljus i vinkällaren i Jelsa bör du absolut ta tillfället i akt. Dubroović spelar fantastiska toner med regionens inhemska druvor och har ett utbud av 11 läckra viner. Deras ikoniska 2718 är ett måste, som uppkallats efter hur många timmar solens strålar värmer Hvar i genomsnitt per år. 

Categories:

Tags:

Comments are closed