Kroatiens kulinariska konst

På den kulinariska fronten erbjuder Kroatien ett väldigt varierande äventyr för sinnena med allt från italiensk kokkonst i norr till havets delikatesser längs kusterna och i inlandet dominerar det centraleuropeiska köket. Det råder ingen brist på restauranger och tavernor (konobas) när man semestrar i Kroatien och utforskar landets olika områden med segelbåten. Lätta ankar i en av hamnarna längs segelturens gång för att testa nya smaker i vackra omgivningar. Alla små hamnar välkomnar sina gäster med både mat och dryck enligt regionens specialiteter till ett prisvärt erbjudande. 

Kroaterna har odlat ostron sedan 1700-talet och en av deras främsta specialiteter – en delikatess vi rekommenderar högt – är de platta ostronen från Ston. Dessa går att finna på både fina krogar så väl som enkla hål i väggen och de smakar lika gott oavsett. Bläckfisk hör också till Medelhavets delikatesser och den grillas ofta hel och serveras med ett av öns finaste viner. För ostälskarna kan vi tipsa om den traditionella rätten Zagorski Strukli, hemmagjorda pastaknyten fyllda med ost, som inspirerats av det italienska köket och förekommer främst i landets nordliga delar och på inlandets tavernor. Vad sägs om grappaprovning i Buzets, vinprovning i Zlatan Otoks undervattens-provsmakningsrum i Sveta Nedjelja och en intensiv femrätters tryffellunch i Motuvun? Låter det som en bra idé bör du besöka Istrien under din vistelse i Kroatien. Även kallat för Kroatiens Toscana. 

Denna bedårande medelhavsdestination är också känd för utsökt lammkött. På Kroatien har de ägnat de senaste 8 000 åren åt att förfina konsten att tillaga lammen som strövar runt den fridfulla landsbygden. När du avnjuter en kroatisk lammrätt kan du sannerligen känna på smaken att det är ett lamm som levt ett bra liv i frihet med frisk luft och gott om solsken. Vi vill också rekommendera husmanskosten Peka, en gryta som tillagas på lamm, kalv eller bläckfisk och grönsaker täckt med glödande kol. Det är en sann rustik delikatess. 

Categories:

Tags:

Comments are closed